Vi anbefaler!

Anne Baklands: "Bullshit!"

Se det lige her

Livets små og store krumspring i Bakland

Hvad er det fede ved rav og at slå smut på vandet? Ingen ved det - heller ikke Anne Bakland. I sit nye show “Bullshit” trækker hun på anekdoter fra opvæksten næsten på toppen af Jylland - og familieudflugter i samme lokalområde. 

-af Anders Davidsen, ComedyKanalen

Landsbyen hedder Østervrå, og det er nok tvivlsomt, om ret mange andre end dem med lokal tilknytning kan placere flækken på landkortet. Men det til trods må komikeren lide den tort kun at være næstmest kendte bysbarn: Fodboldlandsholdets venstreback Joakim Mæhle er også herfra, og det bekommer hende knap så godt at stå i hans skygge.


I dag bor Anne Bakland i hovedstaden med sin københavner-kæreste, Morten. Her kæmper hun i hverdagen med at udvise lige så mange følelser, som han formår overfor hende. Det er dog svært for nordjyden, da det angiveligt ikke var noget, de lærte ret meget om på hjemstavnen. 


Man kan tage pigen ud af Østervrå, men Østervrå forlader hende tydeligvis aldrig. Dialekten er umiskendeligt nordjysk på den drevne måde, hvor selv komiker-kollega Jonas Mogensen får kamp til stregen.


Anne Bakland følger barndomsbyens aktuelle liv via en lokal Facebookgruppe, og hun mindes på absurd vis stadig det såkaldte “voldtægtsskur” i Østervrå. Her testede vennerne hinanden i, om de turde gå derind alene. Det gjorde Anne på 11 år. Hvad skurnavnet kom sig af vides ikke, for heldigvis registrerede ingen af barndomsvennerne en voldtægtsmand i området.


Man havde altså kun det sjov - eller uhygge - som man selv lavede i Østervrå. For man må forstå på komikeren, at anlægget med kælkebakken, åen og det famøse skur var det tætteste, man kom en turistattraktion på de kanter.


Selvom showet er optaget på Comedy Zoo - og derfor nok har flest københavnere i salen, lykkes det for Anne Bakland at gøre det levende for publikum. De griner i hvert fald højlydt af barndomsminderne.

Livet går fortsat sin stille gang deroppe, når hun er på besøg, og faxmaskinen hjemme hos forældrene er stadig intakt. Ifølge hendes far kan den jo stadig komme i brug, hvis det der internet går over. 


Anne er skræmt over tanken om, hvem faren mon kan finde på at faxe med. For hun kender kun én person i hele verden, som stadig faxer, og han er ikke rar..


Anne Bakland inddrager også sin nutid i showet, og hun skal have stor ros for at sætte sig selv i spil. Det gør hun ved at melde sin på det tidspunkt aktuelle stressdiagnose ud - tilsat betragtninger om sin generelle tendens til at overtænke bekymringer. Det er modigt, og det er da også her, at showet har allermest nerve.


Hun italesætter selv salens pludselige stemningsskift, da hendes helbred kommer på banen, men komikerens afvæbnende tilgang får hurtigt overbevist publikum om, at de godt må grine med hende.


Mange får som bekendt stress i en grad, hvor helbredet påvirkes, og Anne Baklands læge skruer endda komikerens diagnose op på den næppe helt officielle betegnelse: “bimlende stress”.


Selv i en presset periode af sit liv formår hun at levere jokes på en sikker, tilbagelænet facon, der fungerer lige efter hensigten. Showet er i særlig grad værd at se for folk, som sætter pris på, når grin og alvor går op i en højere enhed.

Stream nu her på kanalen!

Tilmeld dig her!